Mrs. b & co

Uteliv: vecka 21

Vi har återigen gjort det vi börjar bli bra på. Hämtat ett släp med sten, och ett släp med jord. Och åkt skytteltrafik till olika plantskolor för att titta och fråga om råd. Men mer om det en annan dag. Det kom önskemål om att visa lite mer innehåll i vår upphöjda planteringslåda i sten. Självklart - här kommer lite bilder tagna i förmiddags innan regnet!

Vi byggde lådan för ett par år sedan. Och då vi var (och är) noviser på det här med trädgård och blommor så bad vi om hjälp med planteringsförslag. Jag gav nog inga särskilda preferenser, varken om färg eller annat, mer än att det skulle vara rådjurssäkert så gått det gick. Och såhär blev då innehållet. Vill du se bilder från planteringstillfället för nästan exakt två år sedan finns det att skåda här. Den kompletta växtlistan följer nedan. Och jag tycker fortfarande det är lika roligt att berätta att vi har en planterad Bimbo.

Fargesia murielae 'Bimbo' (Bergbambu)          
Pennisetum alopecuroides 'Hameln' (Lampborstgräs)
Sedum 'Matrona' (Kärleksört)
Heuchera 'Silver Scroll' (Alunrot)
Antennaria dioica 'Öland' (Kattfot)
Acer palmatum 'Bloodgood' (Japansk blodlönn)
Buxus sempervirens (Buxbom, klot)
Allium Sphaerocephalon (Klotlök)


Och så en bild på hela gruppen samlad. Som ni ser blåser det. Idag med. Lönnen och bambun ser därmed lite kortare ut än vad de egentligen är.
Vi börjar med en riktig favorit - Buxbomsklot. Kan man få för många av den varan? Nej, jag tror inte det. Vårt klot i lådan har fått klara sig själv. Vi har varken skyddat den eller klippt den än så länge, men den ser trots det ut att må rätt bra. De små rosa blommorna är kattfoten som blommar just nu. Kattfot fungerar som marktäckare, och första sommaren efter plantering växte de nyplanterade plantorna ihop till jättefina grågröna "kuddar". Men så på våren... jag nog gjort samma misstag två år i rad. Otålig på att komma igång i trädgården, och i rensartagen. Jag vet inte vad av det, till synes döda, som ska rensas. Och förmodligen har jag helt enkelt rensat bort alldeles för mycket. För nu när jag ser det som lever och blommar så tror jag att kattfoten liksom kommer igen på det som ser alldeles torrt ut i tidig vår. Så jag får skylla mig själv. Och köpa två nya plantor att placera ut där jag rensat för hårt. Och sedan inte göra samma misstag ett tredje år i rad.
I andra änden av lådan har vi så Bimbon i hörnet, kattfoten längst fram och tre stycken lampborstgräs emellan. Bambun dog förrförra vintern, så vi fick köpa en ny. Men denna vintern har den klarat sig bättre. Vi fyllde i lite mer löv kring den på hösten, kanske hjälpte det en aning. Lampborstgräset är fint på hösten då tuvorna växt till sig och då kommer också de fina vajande vipporna. Vi får bara se om gräset har överlevt årets vinter. Förra året dog dom också så att vi fick köpa och plantera nytt. Nu kan jag ana några gröna strån på det nerklippta gräset så jag hoppas verkligen att det börjar växa vad det lider. Annars får vi nog byta ut dessa mot något helt annat mer tåligt.
På flera ställen i lådan har vi också alunrot. Vid planteringsråd får man antal plantor rekommenderat, t.ex. 6-8, och vi gjorde väl återigen en rookie mistake och valde det största antalet för att liksom vara på den säkra sidan. Alunroten har växt på bra, och jag gillar bladverket. Men det är nog egentligen någon planta för mycket i vår låda. Blomstänglarna är på gång som syns. När det blommar för fullt känns lådan aningens knökfull, och just alunrotens blommor känns därmed nästan lite för "skräpiga" i mitt tycke. Det har ibland nästan varit så mycket blomstänglar att jag övervägt att klippa bort ett par för att det inte ska se för tilltrasslat ut. Men som sagt, det ska nog inte skyllas på alunroten utan på undertecknad som planterat för tätt.I bakkant på lådan har vi tre stycken kärleksört. Här har vi något jag gillar mycket! Just nu är de inte så höga men vänta bara till hösten då de står ståtliga och tar sin plats. Vår variant i lådan är åt det rosaröda hållet, men jag skulle gärna vilja ha en lite ljusare rosa variant också någon annanstans. Kärleksörten känns ståtlig, tålig, lättskött, och mycket fin även på vintern (om man väntar med att klippa ner den till på våren). Den lockar både fjärilar och humlor. En mycket fin höstblommande perenn som jag varmt kan rekommendera!Blodlönnen visade jag redan förra söndagen. Idag noterade jag att bladen redan börjat torka i kanterna, det som jag också beskrev tidigare som en orsak till att vi inte är helt hundra nöjda med lönnen. Precis detsamma som brukar hända varje år. Jag har en gång frågat om vad det kunde bero på, och då fick jag till svar att det förmodligen var pga blåsten.På den allra översta bilden syns även gröna "strån" som sticker upp. Det är klotlöken som kommer att blomma framåt juli. Här nedan är en bild från förra året när de blommande som bäst. Åh, nu blev jag (om möjligt) ännu mer sugen på sommar och en grönskande, blommande trädgård!Kommentarer
Postat av: Jenny

Oj oj vad kul att se hur det växer och hur ni planterar och funderar kring er trädgård! Vi har verkligen inte lika stora tankar bakom allt vi planterar men tycker det är kul ändå. Buxbom har vi också ett gäng här. Gillar dem men inte dess doft... :-S

Hoppas du blivit firad idag!

Kram Jenny

2011-05-29 @ 21:26:15
URL: http://www.fyraifamiljen.se
Postat av: Malin

Åhh vad ni är duktiga! Önskar ngn med det ögat o kreativiteten tog sig an vår trädgård, för jag fixar det inte själv. Jag kan typ bära stenarna ;-)Sista bilden är kanonfin!

2011-05-29 @ 21:46:45
URL: http://malkins.blogg.se/
Postat av: Jo

Det ser ut att vara en alldeles förtjusande låda, det där!

Jag har kärleksört som jag har för mig är mer ljusrosa. Om du vill kan du få ett par blommor i höst som du kan sätta i vatten och sedan när de har fått rötter, i jord och plantera ut nästa år. Det går så klart snabbare att köpa en planta, men ibland är det roligare att driva upp dem själv. :)

Just dessa har jag själv drivit upp från sticklingar. Det är därför jag inte är hundra på färgen ännu.

2011-05-30 @ 01:01:25
URL: http://frkp.blogspot.com
Postat av: Weronica - En mammas dag

Så spännande att få djupdyka ned i en rabatt och se komposition på nära håll!

2011-05-30 @ 13:02:03
URL: http://www.enmammasdag.com/weronica
Postat av: camilla

Åh Vilka härliga bilder. Gillar stora planteringslådor... Växterna kommer fram o det ser renare ut än en rabatt. Vi har också en fast i trä o där har vi bambu. Ska måla den svart i sommar, nu är den grå o det blir ingen kontrast..

Fint namn, Bimbo, på en växt ni hittat :)

2011-05-31 @ 07:47:34
URL: http://husnr8.blogg.se/
Postat av: InneoUte-Malin

Jättefina bilder! Den där blåsten är verkligen växternas fiende. Ibland skulle man vilja glasa in tomten för att få en mer skyddad plats. :-) Ha en fin helg!

2011-06-01 @ 19:43:24
URL: http://inneoute.blogg.se/
Postat av: FowZie - pojkfixerad Eskilstunabo

vad planeras inför ledigheten ? :D nu när dagarna är röda

2011-06-02 @ 12:28:03
URL: http://feliciaaulen.blogg.se/
Postat av: LiseLotte

ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅH så fint!

2011-06-06 @ 22:41:33
URL: http://liselottesj.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0