Mrs. b & co

Min nya blogg

Jag har grubblat över denna bloggen. Ska jag eller ska jag inte fortsätta. Vad vill jag egentligen blogga om. Summa summarum har jag väl inte kommit fram till någon fullständig slutsats ännu.

Men det jag vet är att jag älskar att fotografera. Oavsett om jag bloggar eller inte. Min kamera får följa med dit jag går, även om det mestadels är att jag går runt hemmavid. Så detta beslut var enkelt. Jag har blivit med ny blogg! Där får fotografierna ta lite större plats. Och så hoppas jag att jag på kuppen blir inspirerad att lära mig ännu mer på området. Ni är alla hjärtligt välkomna dit - jag skulle bli mer än glad om ni vill följa med!

Som sagt är jag inte på det klara ännu med denna bloggens vara eller inte vara. Vi får se helt enkelt.Uteliv: vecka 24

Jag gick en runda där ute igår morse. Det har inte hänt så mycket nytt, så jag tänkte istället titta på vad som har hänt med det som redan finns där. Och jodå, det händer saker där med.

Minns ni pinnarna fulla med bruna blad? Såhär ser det ut idag! En riktigt grön avenbokshäck. Den är ju inte tät på något sätt, men ändå fin! Och ger gott hopp om att där en dag står en tät vägg av frodig grönska.Bladen är så fina. Alldeles gröna och friska och oförstörda.


Och så har vi crazy rabarber. Minns ni dessa två små taniga ting? Såhär ser det ut idag. Kanske blev det en planta för mycket... Oavsett, vi får se hur de ska stå i framtiden - i pallkrage eller nere i en rabatt. Jag ser fram emot nästa år då vi kan provsmaka!
Alunroten blommar för fullt. Såhär urskiljna på bild ser de fina och skira ut. Men jag håller fast vid att vår planteringslåda är något överfull och att alla stackars alunrotsblommor därmed mest ser trassliga ut tillsammans.En nykomling hittade jag också. Jag är för tillfället extra förtjust i Röd Rudbeckia. Men då jag inte har någon rabatt ännu att plantera i tänkte jag att jag kunde testa det i kruka. Så får jag liksom se det hela IRL - jag har ju egentligen mest blivit förtjust i den genom bilder jag sett.Vid rundan igår morse gick jag även förbi de nyplanterade rosorna. Och blev glad när jag upptäckte knoppar som var på väg att slå ut. De är vita med inslag av rött - fina helt enkelt!Och så en bild av samma knopp tagen idag. Över en natt har den slagit ut till en fin liten ros! Ljuvligt! Det ska bli så spännande att se när fler och fler börjar slå ut. Måtte bara rådjuren inte hitta hit.Virkat

Det var ett tag sen sist. Jag virkar inte lika frekvent nu för tiden men när jag väl sätter igång är det lika roligt varje gång. Just nu är jag mest inne på att virka när vi är på längre resor på bortaplan. Långa bilresor passar perfekt till handarbete. Nu var det i och för sig ett tag sedan den senaste bilresan, närmare bestämt före påsk, men det var i vilket fall då jag påbörjade mitt senaste virkalster. Och nu är den så färdig - det blev en ljusblå sommarhandväska. Nu är jag redo för sommar!

Ett stort tack till min lilla assistent som, något motvilligt, ställde upp på att hålla i väskan.


Uteliv: vecka 23

Veckorna och helgerna går i en rasande fart just nu. Det slog mig inte förrän nu ikväll att det är Pingst. Och Midsommarhelgen är i sikte, och därefter ett par dagar kvar till semester. Jösses som sagt vad tiden går fort!

Det blev fint till helgen trots dystra prognoser! Så vi har vår vana trogen njutit uteliv på hemmaplan. Jag har inte varit så flitig med kameran, så jag får sammanfatta kort vad vi sysslat med där ute.

Fredagkvällen ägnade vi åt häckplantering. Ja, jag vet, jag lovade ju tidigare att inte prata häck nåt mer, men det visade sig att ca 25 av våra nyplanterade barrotade ligusterplantor inte tog sig ordentligt. På plantskolan fick vi bekräftat att vi inte var ensamma - leverantören hade haft problem med sina plantor i år. Det var med andra ord bara att rycka upp de plantor som inte tagit sig och byta ut mot nya. Planteringsarbete igen med andra ord... Nåja, det blev gjort under fredagkvällen och nu känns det bra igen. Nu får vi bara hoppas att dessa tar sig ordentligt.

Den stora jordhögen vid uppfarten blev bortfraktad! Så skönt att komma hem från jobbet en dag och högen är borta. Men säg den lycka som varar. Det tog exakt två dagar, sen kliade det som vanligt i projektfingrarna hos oss, och nu är en ny jordhög påbörjad...

Jag berättade ju sist att vi inte hade för avsikt att färdigställa grillytan. Det blev en sanning med modifikation. Vi fortsatte grävandet, och har nu breddat ytan ytterligare lite (därav ny jordhög). Nu är ytan så bred som den ska bli. Och nu är det i princip fritt fram för att bygga mur på vänsterkanten.

Men så kläckte maken ur sig att han visst ville veta om det var några ytterligare hål som skulle grävas intill muren. Hål till pergolastolpar, planteringar eller sånt. För det är kanske inte så bra att gräva sen när muren väl är på plats, då kan den undermineras.

Nåväl, ena mursidan är ju redan på plats. Men den andra väntar vi med. Istället ställde vi in siktet på att gräva/borra hål för de plintar som behöver gjutas för den lilla minipergolan. Och det lyckades vi med idag - skönt! Så näst på tur är nog att gjuta plintar.

Anledning till att vi trots allt fortsatte på grillytan är att vi där har en något sånär klar vision på hur det hela ska se ut när det är färdigt. Lika bra att fortsätta då. På andra håll i trädgården är vi fortfarande i funderarstadiet och det är inte lika lätt att sätta igång med praktiskt arbete där.

Ett par bilder lyckades jag trots allt ta. Dvärgsyrénen på stam vi har ståendes i kruka på altanen blommar för fullt just nu. Den står precis vid altandörren och varje gång man passerar där möts man av en ljuvlig doft. Jag längtar till nästa år då vi förhoppningsvis kör igång "projekt syrénberså"!
Undertill i krukan planterade jag förra årets strandtrift, som lyckligtvis överlevde när den blev nergrävd i marken över vintern!

Hoppas ni får en fin kommande vecka!Ljuvliga helg

Helgen som var - i ett par bilder.
Uteliv: vecka 22

Nu är muren bakom huset mot berget äntligen färdigbyggd! Så skönt! Vi grävde ut det sista, byggde färdigt muren, fyllde på med mer jord, och blev därmed redo för plantering. Frågan var ju som bekant bara av vad. Lavendel hade jag redan i tankarna sedan tidigare, men vad ytterligare skulle kunna passa. Jag rådfrågade lite på plantskolan och någon där nämnde den klassiska kombinationen av rosor och lavendel och det satte definitivt igång tankarna på nytt. Rosor - det hade jag inte ens haft en tanke på! Ju mer vi funderade ju mer kände vi att det bara var att köra på det - klart vi ska prova en liten kant/häck med rosor! Kombinerat med den tidigare tänkta lavendeln.
Men vilken ros skulle vi välja? Återigen rådfrågade jag plantskolaX2. Och fick två skilda tips på vilken typ av ros det skulle vara. Vi valde till slut en lägre marktäckande ros  med klasblommiga rosor, som heter "Little White Pet". Förutom de fina vita rosorna valde vi den även av anledning att den är lite mer skuggtålig och möjligen tål något magrare jord. Det borde passa bra bakom huset där det inte är sol hela dagen. Det är en remonterande ros (dvs den blommar om flera gånger) som tillhör sempervirensgruppen, så har vi tur så kan vi se fram emot rosblomning från midsommar till sena hösten!

Så nu, 13 rosplantor senare (och ett större gäng lavendelplantor), är vi klara! Nu är det bara att vänta och se vad som händer. Och återigen hålla tummarna för att rådjuren inte ska vara där framme och beta.

Jag tycker det ska bli mycket spännande att se hur det hela tar sig. Och hur det kommer att se ut. För även om jag försökt googla bilder på rosen så går det inte riktigt att hitta helheltsbilder och speciellt inte uppe på en mur såsom det blir hos oss. Dessutom är det inte helt lätt att förstå hur stora (eller små) blommorna blir, och vilken doft de kommer att ha.Här följer en bild från fågelperspektiv, dvs uppifrån vårt sovrumsfönster. (Jag lovar - jag ska inte göra en "Runar". Inte ens om rådjuren står där och mumsar. Möjligen skulle jag försöka skrämma iväg dom med andra medel som t.ex. att slänga ner en ihoprullad strumpa eller två).Ett par av rosorna har redan en massa knoppar. Spännade spännande ska det bli när dessa slår ut!Den tänkta grillplatsen har också blivit invigd. Vi har med andra ord grävt vidare så att det nu finns en lite planare yta att stå på. Och med det så kunde grillen placeras där. Vi grubblar vidare på hur vänsterkanten ska se ut. Där möter ju slänten upp grillytan och återigen blir det lite moment 22 - jag vill ha en idé om hur slänten ska se ut så småningom för att veta hur grillytan ska angränsa mot den. Men egentligen har vi inte för avsikt att färdigställa grillytan just nu, så det borde finnas tid att fundera lite till. Idéen om en pergola över grillytan är fortsatt "på". Och på den något klättrande. Och så tänker jag mig att själva ståytan ska stenläggas, förmodligen med vanliga kvadratiska betongplattor. Det kommer nog bli bra, så småningom.Och vart tar då all jord vägen som vi gräver bort? Jo här. Bredvid uppfarten. Det börjar med en liten hög som växer och växer. Nuvarande hög är nog uppe i 1-2 lastbilslass. Förra året hade vi en liknande hög som vi då beställde bortforsling av (mha kranlastbil). Den nuvarande högen hoppas vi få bort i samband med att grannen (som just nu utför grävmaskinsarbeten på sin tomt) fraktar bort jordmassor från sin tomt. Det är ju inte alls någon kul utgift att betala för bortforsling av skräpjord, men det är bara att bita i det sura äpplet och betala och sen försöka glömma bort det hela.Just ja, ett par nya krukplanteringar har det också blivit tidigare i veckan. Äntligen hittade jag ett par fina betongkrukor som jag varit på jakt efter men inte hittat tidigare.  I den större krukan har jag planterat jätteverbena och i den mindre ett buxbomsklot (som sagt, man kan inte ha för många av den varan...).
Efter att ha sett nedan fina bild hos Weronica, och därefter själv bläddrat i nämnda nummer av Elle Interiör blev jag helt såld - så läckert och så maffigt med jätteverbenan i krukan! Självfallet måste jag prova detta själv. Och så spännande att hitta något nytt bland alla sommarblommor. Själv brukar jag ha en tendens att per slentrian välja samma lika varje år. Visst är det roligt med återkommande favoriter, men nu vill jag också bli bättre på att prova på nya saker. Och här tror jag mycket på att hitta inspirationen på annat håll - dvs innan jag kliver in i handelsträdgården. För inte hade jag där på plats valt ut plantor med jätteverbena. Nej, då hade nog blicken automatiskt hittat till något annat redan blommande.(Foto: Weronica)


Det ska bli spännande att se hur stor jätteverbenan blir. Och om jag gjorde "rätt" eller "fel" när jag satte tre plantor i samma kruka. Jag frågade faktiskt om det, och fick två helt skilda råd på de två plantskolor jag brukar besöka. Ena tyckte att en planta räckte gott och väl, medans andra tyckte att det då nog skulle bli ganska mycket bar jord runtomkring i den stora krukan. Den som lever - och vattnar - får se, helt enkelt!


Att tända en grill

Jamen vi tar väl ytterligare en dag med full sommarvärme! Gårdagen spenderade vi hos bästa grannarna på disputationsmiddag och bättre väder kunde det inte varit. Det var nästan så att det var för... Nej, jag ska nog inte säga det högt.

Sommartider=grilltider, i alla fall hos oss går grillen varm vid middagstid. Bästa köpet inför sommarsäsongen måste nog vara en Looftlighter. Vi har haft vår i ett par somrar nu, och är fortsatt nöjda med den. Så skönt att slippa allt som har med tändvätska att göra. Bara fram med Looftlightern och värma på så länge man önskar (ju längre tid, desto snabbare blir grillen redo). Enkelt och smidigt. Så jag måste bara få rekommendera Looftlightern - det kanske passar som present till någon som fyller i sommar?


Sommar & rosor

Är det inte helt underbart just nu - sommarvärmen är tillbaka!
Jag tänkte bara titta in en kortis, innan jag återvänder dit ut. Idag blir det nog inte så mycket arbete i trädgårde pga värmen, men fundera vidare går ju alltid. Just nu upptar rosor mina tankar, och egentligen mer än så då vi faktiskt redan påbörjat själva planteringen. Men jag återkommer till det en annan dag.

Nu - näsan mot solen! Hoppas ni får en fin dag!

En liten söt ros jag fick på mors dag.


RSS 2.0