Mrs. b & co

Sommarblus

Nä, det är inte alltid hon vill ställa upp på bild. Här hade mamman tänkt sig en söt bild på tösen i den nya fina sommarblusen som anlände förra veckan. Men mamman fick tänka om...
Viktigast är förstås att hon, trots minspelet, gillar den. Nu är det bara värmen som fattas.

Uteliv: vecka 12

Lördagen bjöd återigen på en härlig solig dag. Efter ärenden på förmiddagen spenderade vi eftermiddagen ute i trädgården. Man kan lugnt konstatera att ett par timmar i friska luften bidrar med ett skönt lugn i kroppen.

Då solen sken så fint kändes det som en passande dag att ta fram våra två nya Vågö stolar från förrådet. Fram med utemöblerna, fram med klockan. Och de ser faktiskt ut att passa fint där, mot den gråa husväggen.

Till denna helg hade vi planerat en viktig sak vad gäller trädgården. Ett provskott på hur bra det går att gräva. Vi siktar på att plantera häck utmed tomtgränsen mot en av våra grannar, och vill komma igång med det trista förarbetet snarast möjligast.

Med provskottet fick vi två glädjande besked:

1. Att tjälen har gått ur där vi tänkt plantera häcken. På andra sidan huset är det fortfarande hårt, men där står å andra sidan marken mycket mer i skugga. Så nu är det egentligen bara fritt fram för att börja gräva. Yippee! Eller nåt i den stilen.

2. Att vi hittade finjord där vi grävde. Vår tomt består mestadels av fuljord, förutom där vi har anlagt och jämnat ut för gräsmatta. Rekommendation för häckplantering är att gräva ut en bra bit och fylla med bättre jord, dels för att luckra upp marken och dels för att bidra med en bra miljö för häcken. När vi anlade tomten för ett par år sedan tänkte vi lite på framtiden och la på finharpad matjord på ett djupare parti utmed var vi trodde vi skulle plantera häck så småningom. Vår tomtgräns på den tiden var inte där den är nu - det fanns en allmänning mellan vår och grannens tomt, som vi därefter har köpt och delat upp mellan oss och införlivat i respektive fastigheter. För att göra en längre historia kort, så är vi glada för att vi chansade rätt på var en möjlig häck skulle stå. För i och med det slipper vi momentet med att tillföra bättre jord inför häckplanteringen.
Nu börjar det igen. Det är svårt att gå förbi en blomaffär utan att bli sugen på något. Det händer i och för sig inte så ofta att jag bara sådär apropå går förbi blomaffärer eller plantskolor, oftast har jag ju ett ärende just dit. Men i lördags gick vi förbi en, på väg till leksaksaffären där vi skulle köpa en present. Och där stod allt. Fulla vagnar innehållande bl.a. penséer och tête à tête. Det är väl klart att man inte kan hålla sig från att köpa ett par. Och härmed är vårens första plantering gjord. Det känns bra! Fast fler krukor väntar på att tömmas på höstens och vinterns numera trista innehåll.
Vilken tur att det var våffeldag i fredags, så att vi kunde avnjuta de våfflor som blev över till mellis. Mums filibabba!


I övrigt håller vi på och raggar jord. Vi behöver som jag skrev tidigare lite bättre jord att fylla i den andra gropen där vi ska plantera häck. Vi har ringt till två olika ställen men gått bet - tjälen har inte gått ur jordhögarna ännu. Så vi får se hur det går. Förmodligen kommer vi otåliga att ringa runt till diverse ställen i slutet på kommande veckan.

Om lördagen bjöd på fint men kallt väder, så har söndagen bara varit kall. På arbetsfronten bestämde vi oss för att påbörja ytterligare ett litet projekt. Lika bra att köra på nu på bred front. Bakom huset har vi en brant slänt mot berget, där grävskopans framfart gjorde att det nu inte finns något som binder ihop ytjorden. Det rasar med andra ord konstant ner jord mot vår bergsdränering och gräsmattekant. Varenda år är det samma procedur som måste göras - att gräva rent och ta bort all fuljord som rasat ner. Så när vi nu började göra det för tredje året i rad bestämde vi att det var lika bra att försöka påbörja den lilla muren vi tänkt oss där. Därmed är alltså murbygge numero 3 påbörjat. Jag litar fullt på maken. Han har ju liksom gjort det förr. Och även om det var kyligt så måste man ändå vara tacksam över att vädergudarna varit på vår sida denna helgen. Precis när sista stenen var lagd för dan började snöfallet...
Köttfärsbiff

Matglädje i vardagen: "Mums så gott det var. Pappa, jag ger hundra tummar upp!"


Uteliv: vecka 11

Nu måste man väl ändå säga att utesäsongen officiellt är igång. Och i och med att tankarna skiftar mer och mer från inne till ute så tänkte jag mig en ny serie med inlägg med det som händer i just vår trädgård. En form av rapportering av vad som har hänt där ute den gångna veckan, så här års.

I vår trädgård brukar våren innebära grovarbete i alla dess former. Så har det varit de tidigare åren, och så lär det fortsätta ett antal år framåt. Vi har en hel del saker att färdigställa, såsom t.ex. markbeläggning på sina ställen. Det är lätt att stirra sig blind på allt som inte är färdigt, så det skadar inte att ibland påminna sig om allt det som man faktiskt lyckats åstadkomma. Och för min egen del görs det bäst genom att dokumentera det hela. Och det är alltså det jag ska försöka göra även här på bloggen. För trädgårdsinspiration med betoning på inspiration rekommenderar jag istället Weronicas nystartarde serie Trädgårdsmåndag. Den tänker i alla fall jag följa då jag är säker på att det kommer bjudas på mycket fint av olika slag.

Lördagen bjöd på finfint uteväder! Vi väntar på att tjälen ska gå ur marken. Otåliga på att komma igång, mest för att vi har en del tråkigt grovarbete framför oss som vi vill få avklarat snarast möjligast.

Maken tog sig an grävarbete. Mot ena grannen byggde vi i höstas en mur. Den sista raden stenar återstår att limma, så fort vädret bara tillåter. På vår tomtsida, uppe på muren ska vi plantera häck. Vi har beställt lite större avenboksplantor att plantera på denna 13m. långa sträcka. Plantorna kommer någon gång i april. Innan det har vi en del arbete att göra. Utrymmet bredvid muren måste grävas ut en lagom bit så att häckplantorna går att plantera bra. Sedan ska det fyllas med jord och närmast muren även med grus. Så helgens arbete har inneburit hårt grävande av de delar där tjälen hunnit släppa.
Jag själv gick runt och letade efter något lämpligt att ta tag i. Det blev lövplock. På vår tomt samlas det en del eklöv. Eklöv som liksom aldrig bryts ner. Jag fyllde en säck från ställen där löven samlats i högar, längs med altanen och runt diverse bråte som ligger här och där. Och jag plockade även bort "vintertäckningen"  från vår planteringslåda, dvs täckningen med alla löv vi la dit i höstas.


Sent i höstas planterade vi vårlökar i krukor. Vi är ju trädgårdsnoviser, så även en sådan till synes enkel sak är inte helt lätt - hur ska man göra egentligen för att allt ska gå bra.  Vi planterade som sagt i krukor, vattnade krukorna och ställde in i kallskjulet med lite isolering runt krukorna. Bland det vi planterade finns snödroppar, tulpaner, pärlhyacinter, och säkert något ytterligare som jag inte minns just nu. Jag hade trott att det skulle ha hänt något vid det här laget, att något litet hade börjat sticka upp. Men nej, det har hänt nada. Jag vet inte riktigt vad som har gått fel. Planterade vi för sent på hösten? Kan det ha varit för fuktigt i krukorna när vi ställde in dom? Inte en aning, som sagt. Men jag lyfte ut krukorna idag i alla fall. Vem vet, det kanske hjälper med lite frisk luft.Jag planterade även i ett par mindre krukor som jag sedan hade tänkt att ta in i huset när det blommar. Dessa krukor ställde vi för några veckor sedan in i friggeboden som håller en temperatur kring 10 grader, för att liksom sätta lite fart. Men även här finns det noll tecken på liv. Men jag vattnade de torra krukorna idag. Vem vet, det kanske bara behövs lite vatten. Som sagt, novis var ordet.


Ordning & reda

Eller "TV-bänk: anatom 2". Det var ju inte tänkt att det skulle ta riktigt så lång tid med fortsättningen på vår egensnickrade TV-bänk. Men det blir som det blir. På jullovet tog vi i vilket fall tag i det hela igen. Ett år efter att bänken kom på plats. Jag börjar se ett mönster med våra diverse projekt - efter lite ledighet verkar vi få just den energin som behövs för att slutföra (och, nåväl, även påbörja nya) projekt.

Så nu har vi hyllplan. Och bara sådär, mer än dubbelt så mycket utrymme att förvara saker på. Precis vad vi behöver! Nu finns ju i alla fall något bättre förutsättningar för det här med ordning & reda. Nu gäller det bara att ställa tillbaka sakerna där de hör hemma.

Och faktiskt har vi kommit ännu längre än så nu, efter jullovet. Men mer om det en annan dag när jag hunnit tagit nya bilder.
1 - 1

Nu du, häckskrälle. Nu har jag kvitterat till 1 - 1. Nu får vi se hur du besvarar den här beskärningen.


Mellodags

Här kommer en hälsning från familjen "Coco-Bellman". Myskläderna är på. Eller av, för de som föredrar det. Fram med godiset - nu är det inte många minuter kvar till Melodifestivalen börjar!


Sommarlängtan!

Ja jag vet, det är ju lite väl tidigt. Vi kan väl ta vår först. Men när tankarna drar iväg, så gör dom det - det kan liksom inte hjälpas. Sommarlängtan slår till med full kraft. Plus att semesterbilderna brukar jag inte ha någon energi till att blogga när det är aktuellt. Så jag slänger in ett gäng här nu. Som en liten appetizer på vad som komma skall, så småningom. För bilderna är ju nästan bäst just nu, när allt det där ligger framför oss!

Strandliv.Stugliv med obligatorisk kasslerpastasallad.Sommarblomster i bruna små händer.
Strandliv 2.


Strandgrillning i kvällssol.
Vuxenmat och barnmat.


Keramik? Ja, varför inte.


Bruna ben i skönaste sommarsandalerna nånsin.


Badkruka.


Bullfika.


Sommarklädda barn. Våra och andras.


Sandslott.
Söndagsbilden: vecka 9

Så här fint blomster kan man få med sig från Ikea! Jag hoppas på ett längre liv för denna än vad jag brukar lyckas med - som sagt man får aldrig ge upp hoppet!

Idag får det bli en slapp söndagförmiddag, om ett par timmar väntar sonens 6-årskalas för kompisarna...Söndagens bild till Fabriken.


Ute

* Vårsol
* En varm kopp te
* Flygplansljud
* Sitta under en filt
* Solglasögon
* Glada barn med rosiga kinder
* Fågelsång
* Lättare kläder
* Sitta i en solstol med en trave trädgårsböcker

Jag tar sällan stora ord i min mun, men idag måste jag ta i med ett rungande "Jag känner livet i mig"!
Nu, det är nu det vänder!

Hjärnan börjar spinna på högvarv med det som rör uteliv. Vi har redan beskurit "den lilla" ligusterhäcken för ett par veckor sedan. Så skönt! Men den stora häcken... Jag vet inte riktigt vad jag ska ta mig till, vi är lite villrådiga kring hur vi ska beskära den rackarn. Vi köpte större plantor där som väl, såhär med facit i hand, inte var helt rätt beskurna från start från plantskolan. Ja ja, vi får väl se hur vi gör. Innan mars är över ska jag i alla fall ha gått där med sekatören.

Annat som går runt i huvudet är tanken om väggar. Vad sjutton ska vi ha för väggar till vårt stora trädäck? Det är främst vid utebordet längst bort jag funderar. Ska vi ha höga stolpar med överliggare mellan? Kanske någon form av spaljeer med klättrande växter? Eller både och? Och på hörnet vid planteringslådorna, där tänker jag mig något klättrande. Men upp på vad? Det känns som jag vill ha helheten klar för mig innan jag börjar med det ena eller det andra hörnet. Och det gör mig tokig - jag kommer liksom inte fram till något! Jag skulle nog behöva någon att bolla med. Skulle jag få välja fritt skulle jag välja hon trädgårdsarkitekten som svarar på liknande läsarfrågor i tidningen "Allt om Trädgård" - de skisser jag sett där hittills har fallit mig helt i smaken och hon ser ut att ha hittat "mitt-i-prick"-rätt varje gång. Jag får väl skicka in en egen läsarfråga...Hej och Fisksoppa

Nej, jag har inte gått under jorden. Jag är bara mitt i en period av "födelsedagar-som-ska-avverkas-samt-byte-av -dator".

Så jag slänger in ett tips på en fisksoppa så länge. Ett litet avsteg från vår normala "korv-med-makaroner" meny, vilket förstås inte är så illa. Vi har modifierat receptet lite och valt bort räkor och lagt till lite mer fisk istället. Det blir ganska ordentliga portioner så man behöver inte gå hungrig, och det bästa är att detta ryms inom min "Nya Tider"/Viktklubbs middagsbudget!

Så detta fick bli ett litet "hej" och "dagens mattips" i ett och samma.RSS 2.0