Mrs. b & co

Fotografier 2009

Det är barnen jag fotograferar mest (om man bortser från kuddar och annat tjafs). Det är således bland de fotografier jag hittat mina favoriter för i år. Här följer mina utvalda från 2009.

- Säg ”Hej”
- ”Hääääeeejjjj”

Lillasyster i sin finaste röda klänning. Klänningar åker generellt inte på så ofta, så när hon väl får på en så är hon världens sötaste enligt mamma (så klart).
Jag har som tradition att varje år försöka få till ett ”födelsedagskort”. Här är ett av de mer lyckade försöken. Ibland har man helt enkelt tur, rätt ljus vid rätt tillfälle, och en lyckad snapshot på en nybliven 2-åring. Blusen är en favorit, både hos mor och dotter. Den perfekta sommarblusen i klaraste färgen för de allra varmaste sommardagarna. (Pappan är av annan åsikt, häromdagen blev mamman något förvånad vid dagishämtning då samma blus var på…)
Sommar, sol, och plaskpool.Sommar. De blåvitrandiga solstolarna. En kort vilopaus innan nästa språng i vattenspridaren.
Om 2-årsbilden var en favorit, så kommer här motsvarande favoriter på 4.5-åringen. Jag älskar dessa bilder. Färgerna. Ansiktsutrycken.En ny kusin. Ett dop i en kyrkoruin. Dopkaffe i trädgården.
En stund efter.

Årets bästa investering om du frågar barnen. Runt, runt, runt i synkroniserad språng. Från studsmattan hörs utrop som ”spring för livet”.
Vår första tomatskörd. Ivriga händer som vill plocka fort, fort. Den saftigaste och godaste tomaten delades broderligt lika mellan alla familjemedlemmar.Handarbete kom för att stanna hos mig i år. Jag tycker om ljuset och kontrasten i denna bilden.

Denna bara måste hamna på listan. Har ni något familjeporträtt? Jag har tänkt tanken, men alltid skjutit på det. Fram tills en dag i september. Nä, nu ska det banne mig tas ett familjeporträtt. Fram med stativ och fjärrutlösare. ”Hallå, alla i familjen, nu ska vi ta kort. Inte sen, nu!” En i blöja, en i mysbrallor, en i kalsonger, och en slappt sommarklädd. ”Done is better than perfect”, och det är precis såhär vi brukar se ut för det mesta!Emellanåt gör jag en ansträngning på att få med barnen tillsammans på kort. Hur svårt kan det vara egentligen. Tja, inte är det lätt alltid, syskon emellan.


Att fotolifta (låna en fotografisk idé) är inte så dumt. Det kan t.ex. vara ett sätt att stega ifrån sina egna standardbilder. Eller som här, att bara få till en rolig bild. Sedär ja, en bild med barnen tillsammans.


Ja inte är det för de fotografiska kvalitéerna som denna bild dök upp som favorit. Tagen häromdagen, en sen mörk eftermiddag, i glödlampans sken. Det är inte ofta jag testar att göra en bild svartvit, men här fick det passande bli så. En öm omfamning sker så sällan, oftast är det hårdare tag när det kommer till att visa syskonkärleken. Men här är dom igen, tillsammans på bild. Mina små älskade skatter.Må nästa år bli ett roligt och utvecklande år i fotograferandets tecken!

Och om vi inte hörs innan dess,

Gott Nytt År!


Slappardagar

Dagarna efter själva julafton är nog de allra skönaste, när jag känner efter. Vi har slappat, bastat, ätit choklad, lekt med julklappar, och slappat ännu mer. Och byggt lego. Inte jag då, för det fick jag absolut inte. Häromdagen byggde den stolte snart-5-åringen upp hela Polisstations-kitet i lego alldeles själv enligt bifogade instruktioner. I typ 7 timmar i sträck. Jag förmodar att han t.o.m. drömde lego senare på natten.

Före jul kom vi (sist av alla barnföräldrar?) på att playdoh är ganska enkelt att röra ihop själv. Till och från har det degats och kavlats, och små alster har lämnats framme på tork. Exempelvis på ljusstaken på köksbordet.Julpyssel IV, V, och God Jul

Dan före dopparedan. Nu tror jag bestämt att julpysselsuget är mättat med råge för detta år. Broderiet som påbörjades i början av månaden blev till sist en julbonad. Och det är ju så - nu är den äntligen här, julen. Och en vit sådan, dessutom!

Idén har jag lånat från en längre vepa som finns att inhandla som ett broderikit här.Julbonaden får tillsammans med lite natur, ytterligare ett par virkade hjärtan, och ett tänt ljus, sprida lite julstämning på vår nya TV-bänk. Det här med naturliga inslag här hemma, som ju inleddes med blåbärsriset för någon månad sedan, har nästintill blivit ett stående skämt. Var gång maken och barnen beger sig ut i skogen får jag frågan om det önskas lite natur med hem. Grenen nedan fick följa med i samband med att lite granris skulle införskaffas. Enligt utsago såg grenen betydligt finare ut innan klättringen tillbaka nedför berget påbörjades.Ännu mera pyssel. Har man sagt A får man säga B. Eller i mitt fall: har man redan köpt svart kartong i syfte att pyssla en gran, så får man se till att slutföra det. Så en svart gran à la TineK och en bunt lingonris i vas fick det bli. Snabbt & enkelt. Och så ännu mer natur i form av kottar. Snabbt & enkelt.

Till sist vill jag önska er alla en riktigt skön julhelg!
God Jul!


Julpyssel III

Mera hjärtan. Jag har bokmärkt detta pyssel i en tidning för länge sedan. Säkerligen har jag sett det på någon blogg också. Och nu när Ernst pysslade en likadan häromdagen på TV i ”Jul med Ernst” så var det givet. Ett lingonrishjärta att pryda hemmet med. Ett snabbt pyssel då jag redan hade allt som behövdes hemma. Jag vet inte vad det är i år, men julpysselsuget har varit extra stort. Kanske för att jag för första gången på flera år är någorlunda i fas med tiden när julen står för dörren.

Snygga almanackan från Kleveland Ord är inne på sista bladet. Jag kommer sakna den nästa år, hoppas Ingela kommer tillbaka efter sin mammaledighetspaus.

Snö

Allt är relativt. Gårdagens lycka över adventspaket var inget över morgonens upptäckt. Den här synen mötte oss genom fönstret. Och som vissa av oss har längtat. Sist ut(?) i Sverige fick vi till slut snö även här. Efter en snabb frukost var det bara "fort ut" som gällde.

Lycka är... snö!20 december

I morse var det dags igen. Nya adventspaket hade dykt upp i förra årets kalenderpyssel och barnen var överlyckliga. Dagens paket innehöll lite extra i form av Bakugan och Lego, och lyckan var gjord. Nu sjungs det julsånger för full hals. Julgranen har fått komma in för upptining. Kålroten håller på att kokas inför tillagningen av kålrotslådan. Även morotslådan ska förberedas. De sista julklapparna ska inhandlas. Lite mera pyssel har jag också tänkt hinna med.

En riktigt skön fjärde advent till er alla!Julpyssel II

Det här gillar jag! Pyssel som går snabbt från tanke till handling. Jag letar efter nya virkobjekt på nätet och stöter på ett virkat sött hjärta. Mönstret visar sig vara gratis. Och efter en snabbkoll så har jag redan allt material som behövs hemma. Perfekt! Bara att sätta igång i just den stunden virksuget är som störst. Att varje hjärta inte tar särskilt lång tid att virka gör inte saken sämre.

Mina virkade hjärtan hänger nu i granriset i hallen. Enkel julstämning. Men jag kan inte sluta virka dessa hjärtan ännu, så de kommer med all sannolikhet hänga på andra ställen i huset också.

Nu väntar julklappsinslagning. Jullovet är påbörjat och stressen har minskat avsevärt - det blir nog en jul i år med!Virkmönstret till hjärtat går att hitta hos Slöjdmagasinet.Julpyssel

Julstämningen kommer och går. Det återstår en hel del att fixa på de elva dagar som återstår, och nu krävs bra planering för att det ska gå ihop på bästa sätt. Minst stämning får jag under en svettig shoppingrunda med tunga kassar. Vi har köpt en del på nätet i år, men det går ändå inte att komma ifrån att ärenden hit och dit behöver göras. Mest stämning får jag bl. a. sittandes i soffan med ett handarbete och med juligare toner i bakgrunden. Pysselsuget är fortsatt högt och gärna med sådant som bidrar till dekorativa julinslag. Då båda virknålarna är upptagna med annat fick broderinålen komma till användning denna gång.

Den vackra krukan från Sturehof inhandlades för en vecka sedan. Ett inköp jag är väldigt nöjd med, och i dessa tider som klippt och skuren för en vacker amaryllis.

Till sist: tips eller idéer på upphängningsanordning för julkort tas tacksamt emot!Dofter

Nu doftar det hyacint i vardagsrummet. På bilden, som är ett par dagar gammal, har de inte riktigt blommat än. Men nu blommar de för fullt, så att de nästan tippar över. Det är inte bara hyacintdoft som sprider sig huset. Nu är målarstugan återinrättad i arbetsrummet. Fast där kanske man ska tala om lukter snarare än dofter, speciellt när jag sitter alldeles intill vid skrivbordet.

Jodå, vi körde igång med projekt TV-bänk även fast friggeboden inte är avslutad. Förvaringsbehovet finns verkligen, så ju tidigare bänken är färdig desto bättre. Ja ja, har man inte tillräckligt att göra såhär ett par veckor innan jul så skaffar man sig det helt enkelt...Ett ljus och en stövel

Bloggturen har nyligen varit på min sida, inte bara en gång utan två gånger på raken. Hos alltid så trevliga Proforma kunde man tävla om doftljus från MIKMAK. Jag hade turen att vinna doftljuset med doften "Breeze". Tack snälla! Så roligt, äntligen kan jag testa på något annat än doftvärmeljusen från Ikea. Jag har bara hunnit provsniffa lite ännu, men det luktar lovande gott.Hos lika trevliga Linruz vann jag en fin julstövel från Hantverksgården. Så söt, tack snälla! Min första tanke var att den skulle få hamna i lillasyster nyinköpta lilla julgran. Men stöveln var något större än jag hade föreställt mig, nästan halva minigranens längd, så den får nog hängas om på annan hedersplats istället.

1 december

Nu börjar nedräkningen. En stor höjdpunkt inträffade efter dagis idag. Barnen fick  öppna dagens, tillika den första luckan i godiskalendern. Nu finns det något gott att se fram emot varje dag ända fram till självaste julafton. Mammas kalender är av annat slags godis. En printer och lite pyssel var allt som behövdes för att få upp enkel ögongodis på väggen. Denna gratis kalender finns att ladda hem hos Mibostudios. Därefter printades två sidor ut, luckorna skars ut med tapetkniv, och till sist limmades sidorna ihop. Enkelt snyggt!

Tack till Helena som tipsade om kalendern här.RSS 2.0