Mrs. b & co

Valborg

Valborgsförberedelserna är i full gång. Vi kör en något sen grillpremiär för att fira vårens ankomst. Tittar man ut ser man att det sannerligen har hänt en del den senaste veckan. Naturen spricker äntligen ut i grönt.

Som vanligt, för min del, kommer det här med dukning som en överraskning varje gång det vankas festligheter. Jag vet inte vad det är, men jag missar helt att planera för det. Möjligen att jag har tänkt på det i jultider och inhandlat servetter på sin höjd. Jag missade att planera för dukning även idag. Vilken tur att jag hittade lite överblivna servetter från nyårsfirandet...

Hoppas ni får en fin Valborgsmässoafton!En liten allé

Triss i träd är således planterade. Det är så skönt att kunna släppa dessa trädfunderingar som vi har grubblat över en stund. Så skönt att det blev ett snabbt beslut, och ett snabbt handlande så att träden nu står där de ska. Jag är förtjust i klotformade träd, och speciellt flera på rad i form av en liten allé. Och nu har vi vår egen lilla allé bestående av små tunna pinnar av klotkörsbär. Men visst är det väl ändå lite grönt som kan anas där uppe. Det ska bli så roligt att se hur allén ser ut när det kommit lite blad på träden.

Träden är lite svårfångade på bild. Det är inte lätt att hitta en vinkel där de nakna trädkronorna utan blad liksom fastnar på bild. Denna bild tog jag inifrån huset ståendes i vår groventré, när det regnade igår.

Ligusterhäcken vi planterade förra året har fått sig en omgång kogödsel och även ett lager täckbark. Under träden planerar vi att gräva bort gräsmattan helt och plantera marktäckare istället. Men det blir nog ett arbete vi sparar till nästa år. På sikt har vi också tänkt att varje träd ska få belysning underifrån. Vår uppfart ligger till vänster om träden, nedanför muren, och vägen utanför oss saknar gatubelysning, så all belysning som kan tillföras är bara bra.I trädgården

Man blir ju alldeles vårivrig så fort solen tittar fram. Lite som en kalv på grönbete. Att i det tillståndet besöka en blomsterhandel, såsom vi gjorde förra veckan, är egentligen inte att rekommendera. Det finns så mycket. Jag vill ha allt. Och gärna någon på köpet som sätter ihop det hela till en fin konstellation.

Helgens fina väder har nyttjats till trädgårdsarbete. Både sådant som är roligt och urtrist. Det absolut tråkigaste måste väl ändå vara att räfsa gräsmattan. Monotont krafsande med resulterande blåsor på fingrarna. På andra plats, i alla fall sorterat bland det som utförts i helgen, kommer altantvätt. Men jag borde egentligen inte gnälla. Nu är det tråkiga gjort, och när jag väl sätter igång så gillar jag trots allt att arbeta i trädgården. Och med vädret som varit så ska jag definitivt inte klaga.

Bland de roligare trädgårdsuppgifterna hör att plantera nytt. Det följde med lite diverse blomster från blomsterhandeln och dessa har planterats i krukor.

En vårplantering till entrésidan.


En dvärgsyrén med röda penséer.En kruka med prydnadsgräs, kryddsalvia och strandtrift (på bilden). Som ni ser går jag på alla förälskelser jag stöter på i blomsterhandeln.För barnens del var idag nog en av årets lyckligaste dagar, när studsmattan åter monterades upp. Det har hoppats hela dagen från tidig morgon till middagsdags, och två trötta sötnosar stupade i säng ikväll.

 

 

Vi har också avnjutit årets första mellis ute. Det var riktigt gott i solen idag – hoppas värmen kommit för att stanna!


Se vardagen: 19 april

Gårdagens aktivitet var given. Triss i träd är numera planterade.
Triss i träd

Det här inlägget skulle egentligen handla om våra funderingar kring vilka träd vi skulle välja till trädgården. Längs med muren har vi sedan tidigare planerat in tre entréträd längs med uppfarten. Bland alternativen som vi med möda till slut har fått ihop har vi haft klotrobinia, klotkörsbär, och carmensitarönn. Vi har funderat fram och tillbaka, sprungit hos vår lokala trädgårdshandlare med frågor, funderat ännu mer, och ledsamt sållat bort klotrobinian pga vårt blåsiga läge. Kvar återstod de andra två. Det var oklart med leveranstider och vilka trädstorlekar och priser det handlade om, och plantskolan har lovat att återkomma på måndag.

Dagens tripp till en annan handlare lite längre bort var mest i avseende på en lugn aktivitet i form av söndagsåkning i bil med två halvkrassliga barn. Vi hade inte riktigt med i bilden att vi faktiskt skulle komma att diskutera träd med kunnig och hjälpsam personal, att utbudet var toppen, att släp för hemkörning bara var att låna, och att vi faktiskt skulle slå till på studs på tre stycken träd. Men det är nog lite typiskt oss ändå, när chansen väl finns mitt under näsan så brukar vi kunna slå till på momangen. Även om det känns som ett impulsköp av tre träd, så känns det ändå inte så – vi hade ju i princip redan bestämt oss.

Med en timme kvar till stängning var det bara att köra hem, byta bil till den med dragkrok, köra tillbaka, köra hem med träd på lånesläpet, köra tillbaka och lämna tillbaka släpet precis klockan stängningsdags.

Med facit i hand visade det sig vara en bra idé att vidga sina vyer bortom den närmsta plantskolan. Vi kommer säkerligen att handla där igen!

Jag får återkomma med bilder när träden är på plats. Det var ju som sagt inte så att vi var förberedda med tre färdiggrävda hål innan inköp... Just ja, jag höll på att glömma - det blev tre stycken klotkörsbär!En lampa

Men inte vilken lampa som helst! Vi fick hem leveransen precis lagom till min födelsedag och nu när vi haft lampan, en Tolomeo Lettura från Artemide, i två månader så kan jag lugnt konstatera att vi är jättenöjda! Att lampan tilltalar mig estetiskt är förstås en sak, men jag är minst lika nöjd med dess funktion. Belysning är vi generellt ganska dåliga på här hemma, i alla fall med avseende på antal ljuskällor. Vid soffan har det saknats belysning för läsning och handarbete, och då jag gärna ägnar mig åt båda saker så märker jag förstås en stor skillnad nu när det finns en lampa på plats för det avseendet. Så skönt!

En ny belysningskälla gav definitivt mersmak. Vi saknar bordslampor i de flesta rum, golvlampor, och även taklampor på sina ställen. Så det finns helt klart möjligheter till ännu fler lysande förbättringar. Men nu när det går mot ljusare tider kanske bristen inte märks lika mycket. Så det får bli något att ta tag i till hösten igen.

Det har varit lite dåligt med uppdateringar på bloggen, främst pga tidsbrist. Med beordrad övertid ända fram till juni så får jag prioritera annat än bloggen när jag väl har lite tid över. Lite trist, men inte så mycket att göra åt…


Virkat

Att virka i bilen under vår senaste långfärd visade sig vara ett alldeles utmärkt tidsfördriv. Jag har tidigare, under min mest virkmaniska period, försökt mig på bilvirkning, men blivit smått åksjuk. Men då har vi mest kört stadskörning vilket nog inte är helt optimalt med alla inbromsningar och svängar.

Att virka när man befinner sig på annan ort och utan dator visade sig även det vara ett perfekt tidsfördriv. Det var länge sedan jag virkade så koncentrerat. Jag har haft pågående virkprojekt i vinter, men dessa har fått gå framåt i relativt långsam takt. Nu hann jag virka varsin liten mössa till 1-åringen och 3-åringen i huset med punschverandan. Vilken tur att det fanns en garnaffär runt hörnet så jag kunde komplettera med nytt garn två dagar i rad. Och när sedan en söt liten lillasyster undrade var hennes mössa var fick jag självfallet virka ytterligare en vårmössa även på hemresan.

Jag använde ett virkmönster härifrån som jag modifierade något, och blomman finns beskriven här. Jag såg även liknande fina mössor hos Petra som TipsyTessie har virkat.
After påsk

Nu är vi ganska mätta efter allt vad påsken har haft att bjuda på (mätta på allt förutom de lediga dagarna förstås). God mat, gott sällskap, mil i bil, kalas, och vackert väder summerar påsken för i år. Vi är matta efter en hel dags bilkörning och jag pustar ut framför datorn medans maken monterar en vända golv ute i friggeboden. Jag passar på att ta en titt på förra årets påskbilder. Nja, riktigt så vackert har det inte varit förstås och vi möttes av regn och blåst när vi återvände hem till huset. En dag ledighet kvar och jag hoppas verkligen den bjuder på bättre väder.

Finaste påskpresenten i år.I huset med punschverandan firades 40 + 3 + 1 åringarna med kalas.Födelsedagstårta med ekollon… förlåt, jag menar påskägg.
Ja är det inte den ena så är det den andra. Det blir allt svårare att fånga de två på bild utan att det blir grimaser eller annat bus. Och lillasyster härmar självfallet det mesta storebror gör.


 

Tack för en fin påskhelg alla som vi har besökt! Och hoppas alla ni andra har haft en lika fin och skön helg! Nu känner jag att det är dags att runda av framför datorn då ögonen i princip går i kors.


RSS 2.0