Mrs. b & co

Instruktion: korsstygnströja

När jag nu är i farten med mastodontinlägg kan jag lika gärna göra ett till. För dig som är sugen på pyssel i form av en korsstygnströja kommer här en instruktion. Instruktionen publicerades på tidningen Mamas websida någon gång 2005.

Innan du börjar:

Tröjan är en vanlig vit babytröja med slät framsida. Undvik ribbade tröjor, då är det svårare att få broderiet jämnt och snyggt. Har man aldrig broderat tidigare är det lättast att börja med ett vävt material, eftersom trikå kan vara lite sladdrigt.

Så kallad märkstramalj (ett glesvävt, lite hårt tyg som finns i välsorterade tygaffärer) tråcklas på tyget så trådrakt som möjligt. Sedan sys korsstygnen genom stramaljen och tyget. Vackrast blir det om alla korsstygn sys åt samma håll, så att till exempel alla stygn som lutar åt höger ligger över dem somlutar åt vänster. När broderiet är färdigt, drar man ur stramaljtrådarna en och en med pincett.

Garnet som används kommer från DMC och är ett så kallat moulinegarn i bomull. Det finns i hundratals färger, krymper inte och går att tvätta i 60 grader. Tre deltrådare används, det vill säga, garnet består av sex deltrådar som delas i hälften. En liten del av en garnbunt (kallas garndocka) som kostar 12-15 kronor används till hela namnet, så köp inte för mycket garn.


Gör så här:

1. Om tröjan är skrynklig eller har veck på framsidan, stryk den lätt utan att dra i den.

2. Räkna ut hur många stygn namnet du ska brodera tar på bredden. Varje bokstav är mellan sex och åtta stygn bred. Glöm inte att räkna två stygns bredd mellan bokstäverna. (Själv gjorde jag en skiss på rutat papper över hur namnet skulle se ut)

3. Räkna ut hur stor bit märkstramalj du behöver, där varje ruta motsvarar ett stygn, och se att den passar in på babytröjan. Stramalj finns i olika storlekar, den vanligaste som har fem rutor (stygn) per centimeter passar bäst.

4. Lägg till två centimeter på varje sida av stramaljen och klipp till en lagom stor bit. Den ska vara ungefär sju centimeter hög (10 centimeter om namnet sys på två rader).

5. Tråckla fast märkstramaljen mitt på framsidan, så trådrakt som möjligt, ungefär två centimeter från halsringningen. Se till att tröjan inte drar sig. Det lönar sig att vara noggrann. Sätt gärna i knappnålar först kors och tvärs så att tröjan inte dras åt något håll.

6. Klipp av ungefär 85 centimeter av brodergarnet så slipper du skarva tråden mitt i en bokstav. Brodergarnet består av sex deltrådar. Dela den så att du har tre deltrådar att sy med. Börja varje bokstav med en ny tråd i samma längd.

7. Mät upp mitt fram på tröjan och på namnet. Börja brodera den bokstav som ligger i mitten eller närmast mitten. Brodera bokstavens överkant ungefär 3 centimeter från halsringningen. När du broderar första stygnet i en bokstav lämnar du ungefär 10 centimeter av tråden som du sedan fäster på baksidan.

8. Stick nålen rakt ner i arbetet utan att vinkla den för att få resultatet så fint som möjligt. Sy alla stygn åt samma håll och försök (fast det är svårt) att få stygnen på baksidan parallella eller vinkelräta.

9. Hunden broderas i mitten, fem rutor under namnet.

10. När hela broderiet är färdigt, ta bort alla tråckeltrådar och klipp bort det mesta av stramaljen utanför broderiet. Dra sedan ut trådarna försiktigt, en och en med en pincett. Fukta dem lite om det är svårt.

11. Lägg tröjan slätt på en strykbräda och täck den med en fuktig handduk. Tryck med handen och låt tröjan ligga under press i några timmar så att den blir slät.


Lycka till!


Kommentarer
Postat av: I våran lilla vrå

Vilken härlig blogg du har!

2009-01-30 @ 08:42:11
URL: http://cettciliasklotter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0