Mrs. b & co

Instruktion: korsstygnströja

När jag nu är i farten med mastodontinlägg kan jag lika gärna göra ett till. För dig som är sugen på pyssel i form av en korsstygnströja kommer här en instruktion. Instruktionen publicerades på tidningen Mamas websida någon gång 2005.

Innan du börjar:

Tröjan är en vanlig vit babytröja med slät framsida. Undvik ribbade tröjor, då är det svårare att få broderiet jämnt och snyggt. Har man aldrig broderat tidigare är det lättast att börja med ett vävt material, eftersom trikå kan vara lite sladdrigt.

Så kallad märkstramalj (ett glesvävt, lite hårt tyg som finns i välsorterade tygaffärer) tråcklas på tyget så trådrakt som möjligt. Sedan sys korsstygnen genom stramaljen och tyget. Vackrast blir det om alla korsstygn sys åt samma håll, så att till exempel alla stygn som lutar åt höger ligger över dem somlutar åt vänster. När broderiet är färdigt, drar man ur stramaljtrådarna en och en med pincett.

Garnet som används kommer från DMC och är ett så kallat moulinegarn i bomull. Det finns i hundratals färger, krymper inte och går att tvätta i 60 grader. Tre deltrådare används, det vill säga, garnet består av sex deltrådar som delas i hälften. En liten del av en garnbunt (kallas garndocka) som kostar 12-15 kronor används till hela namnet, så köp inte för mycket garn.


Gör så här:

1. Om tröjan är skrynklig eller har veck på framsidan, stryk den lätt utan att dra i den.

2. Räkna ut hur många stygn namnet du ska brodera tar på bredden. Varje bokstav är mellan sex och åtta stygn bred. Glöm inte att räkna två stygns bredd mellan bokstäverna. (Själv gjorde jag en skiss på rutat papper över hur namnet skulle se ut)

3. Räkna ut hur stor bit märkstramalj du behöver, där varje ruta motsvarar ett stygn, och se att den passar in på babytröjan. Stramalj finns i olika storlekar, den vanligaste som har fem rutor (stygn) per centimeter passar bäst.

4. Lägg till två centimeter på varje sida av stramaljen och klipp till en lagom stor bit. Den ska vara ungefär sju centimeter hög (10 centimeter om namnet sys på två rader).

5. Tråckla fast märkstramaljen mitt på framsidan, så trådrakt som möjligt, ungefär två centimeter från halsringningen. Se till att tröjan inte drar sig. Det lönar sig att vara noggrann. Sätt gärna i knappnålar först kors och tvärs så att tröjan inte dras åt något håll.

6. Klipp av ungefär 85 centimeter av brodergarnet så slipper du skarva tråden mitt i en bokstav. Brodergarnet består av sex deltrådar. Dela den så att du har tre deltrådar att sy med. Börja varje bokstav med en ny tråd i samma längd.

7. Mät upp mitt fram på tröjan och på namnet. Börja brodera den bokstav som ligger i mitten eller närmast mitten. Brodera bokstavens överkant ungefär 3 centimeter från halsringningen. När du broderar första stygnet i en bokstav lämnar du ungefär 10 centimeter av tråden som du sedan fäster på baksidan.

8. Stick nålen rakt ner i arbetet utan att vinkla den för att få resultatet så fint som möjligt. Sy alla stygn åt samma håll och försök (fast det är svårt) att få stygnen på baksidan parallella eller vinkelräta.

9. Hunden broderas i mitten, fem rutor under namnet.

10. När hela broderiet är färdigt, ta bort alla tråckeltrådar och klipp bort det mesta av stramaljen utanför broderiet. Dra sedan ut trådarna försiktigt, en och en med en pincett. Fukta dem lite om det är svårt.

11. Lägg tröjan slätt på en strykbräda och täck den med en fuktig handduk. Tryck med handen och låt tröjan ligga under press i några timmar så att den blir slät.


Lycka till!


Instruktion: utebord

Jonas och Joanna önskade för länge sedan en instruktion på hur utebordet snickrades ihop, och nu har jag äntligen fått tummen ur att ordna detta. Mr. b har sammanställt lite instruerande text till bifogad ritning. Det kan vara värt att notera att detta är en instruktion på hur vi utförde konstruktionen, och professionella snickare kan säkerligen ha åsikter om huruvida tillvägagångssättet är bra eller dåligt.




Inledning
Vi valde att göra bordet 960 mm brett vilket motsvarar 8 st 120 mm reglar. För bästa resultat bör man nog använda planhyvlat till bordskivan, men vi hade problem att hitta rätt dimensioner. 34x120 fanns inte på dom vanliga byggvaruhusen utan man var tvungen att beställa. Det blev för dyrt, ca 2 000 kr (100 kr/lpm) för bara skivan. Vi hade tur och hittade "vanligt" regelvirke som hade en fin finish redan från början, vilket blev betydligt billigare (15 kr/lpm). Vi får väl se efter en vinter om skivan behöver slipas jämn så att inte tallrikarna står och vippar.


Material
Ben 145x45
Regel 90x45 till tvärstag
Regel 45x45 till tvärslå i bordskivan
Regel 34x120 till bordsskivan
Skruv T-REX från Grabber (dyra men tokbra!)
Bult M8x100 mm
Pigmenterad träolja


Verkyg
Cirkelsåg
Kap-Geringssåg
Skruvdragare
Hylsnyckel/skiftnyckel
Pensel


Benstomme
1) Kapa 145x45 så att höjden på bordet blir rätt. Enklast är att t.ex. ha en spånskiva vars höjd och bredd motsvarar bordets färdiga bredd och höjd (minus 34 mm eftersom bordskivan bygger 34 mm på höjden) se bild A)

2) Mitten av krysset görs "halv-i-halv" urtag. Det görs lättast genom att markera urtaget genom att använda samma mall som i steg 1. Sedan sågas urtaget genom att först ställa in djupanslaget på cirkel/kapsågen och därefter såga många småsnitt där urtaget ska vara. Tag bort överflödigt material med stämjärn. Slipa så att det blir ett slätt urtag. Skruva fast urtagen från ena sidan med ett par skruvar (så att skruvarna inte syns på utsidan när bordet är färdigt).

3) Gör urtag för där tvärstagen skall gå igenom - borra, såga ut och fila. Elfil hade nog underlättat...


Skivan
4) Lägg ut samtliga reglar som utgör bordskivan, syna reglarna och lägg kärnsidan uppåt (det finns dom som hävdar att kärnsidan skall vara nedåt, men smaken är som baken)
5) Kapa 3st. 45x45 reglar i rätt längd och fäst sedan 34x120 reglarna i dessa tvärslån. Man skruvar underifrån så att
inte skruven skall synas. Använd en skruv som håller fast bra. T-REX är ett bra, men dyrt, alternativ som har dubbelverkande gängor vilket gör att den drar ihop materialet på ett starkt sätt.
6) Ta fram cirkelsågen och kapa den nygjorda skivan i önskad längd. Tänk på att sågsnittet blir renast på undersidan, dvs såga från undersidan.

Montering
7) Benkrysset fästes på insidan av de yttersta 45x45 reglarna genom att dra 2 st M8 bultar genom varje ben i krysset, dvs 8 st skruvar totalt. Detta för att möjliggöra demontering vid senare tillfälle.
8) När benkryssen är på plats mäts avståndet mellan insidan av benkryssen för att få fram längden på tvärstaget.
9) Gör ett 45x45 urtag i båda ändarna av tvärstaget som skall passa hålet som gjordes i 3), enl bild B
10) Gör ett hål i tvärstagen för att kunna fästa tvärstaget enl. bild C.


Målning
11) Vi valde en vattenbaserad träolja, bruten i svart. Kallas ibland för pigmenterad träolja. Beroende på vilken look man vill att bordet skall ha kan man välja olika alternativ. Vill man att färgen ska få lite mer patina med åren kan man välja att först stryka på Herdins träbets och sedan ett par omgångar med klar träolja. Oavsett metod, välj inte den billigaste träoljan, den gulnar med tiden...


KLART!


 

Mina Tove Adman

Tove Admans klassiska betongljusstake har jag länge haft på min önskelista. Och nu har jag lyckan att ha två stycken i min ägo. Den första kom som ett paket på posten, och den andra fick jag i julklapp (tydligen redan inhandlad före vinsten).

Ljuvligt vackra, är dom!








 

Blasé

Lika snabbt som det nya året automatiskt gav ny energi, lika snabbt försvann densamma. Vad hände egentligen? Ja just ja, jullovet tog slut och arbetet tog vid. Vardagsmörkret innebär att kameran ligger stilla för det mesta, och till och med virkandet av mormorsrutor har tagit emot. Och jag som är så nära nu!

Men det blir bara ljusare och ljusare för varje dag, väl? Och imorgon är det fredag. Och barnen friska (sist jag uttalade detta så fick jag förstås äta upp det bara någon dag senare). Så visst finns det självfallet ljusglimtar i mörkret! Nu ska jag ta och rycka upp mig och virka dagens dos rutor, samt spana in nya Plaza Interiör som damp ner i brevlådan idag.

Helgens rosor, som också hunnit vissna och bli förpassade till papperskorgen.



Sötaste pysslet i korsstygn?

Till dotterns 1-årsdag för nästan ett år sedan broderade jag denna söta t-shirt som present. Ja, t-shirten i sig är förstås köpt, men brodyren är hemmagjord. Inspirationen hittade jag i tidningen Mama för ett par år sedan. Tanken var från början att sonen skulle få en broderad body redan som bebis. Men broderandet blev aldrig av och instruktionen blev liggandes på hyllan. Bättre sent än aldrig.

För er som är pyssliga och vankas dop kanske detta kan vara ett tips på en hemmagjord doppresent? Det är förstås en stor fördel om namnet i fråga inte är alltför långt...




Pysselklappar

Om jag mot förmodan tröttnar på mormorsrutorna så kan jag istället inspireras av nedan fina böcker/pyssel som jag fick i julklapp. Det är nästan så jag inte vet vilken ände jag ska börja i. Jag skulle helt klart behöva mer semester!

"Pyssel de luxe" var egentligen inte en julklapp, utan den fick vi helt apropå när vi var hemma hos ett par bekanta. Inte nog med att vi blev bjudna på en god middag, vi fick dessutom ett exemplar av boken då den är författad av deras svärdotter. Sedär ja, det får nog bli veckans "Jag mötte Lassie".




Mer kaffe, någon?

Lillasyster fick en mycket uppskattad spis i julklapp. Och inte mindre än tre(!) fina kaffe- och te-serviser. Så nu kokas det kaffe (eller "baffe", som lillasyster säger) och lagas mat stup i kvarten. Och testas hållbarhet genom att trycka ugnen full med diverse prylar.

"Mera baffe, mamma. Mera baffe!"



Hasbeens

Jag var rätt sent ute med att upptäcka dom läckraste träskorna sen 70-talet, Swedish Hasbeens, så det blev inget inköp till förra sommaren. Men i år lägger jag gärna ett par på önskelistan! Vårens kollektion släpps nu i januari, vilket innebär ännu fler färger och modeller att välja på.




Collage med bilder från http://www.hasbeens.se/

Brödbak

Nytt år och ny energi! Äntligen har jag återupptagit brödbakandet av "mitt dagliga bröd" - Dansken. Det blev ju ett kort ofrivilligt uppehåll, och efter det kom jag liksom aldrig igång igen. Men idag har rutinen återställts. Hjälpande händer fanns det också gott om. Och med det faktum att antal (synliga) visdomständer nu är nere på noll hoppas jag att rutinen kommer att hålla i sig länge länge.




Tomtefar är avslöjad

Tomtens besök på julafton resulterade i lite oväntat agerande från barnens håll. Vi hade förväntat oss en  storgråtande rädd dotter och en skeptisk son. Men redan när pappa deklarerade att snuset var slut och ett besök till affären var nödvändigt konstaterade sonen att tomten nog kommer snart.

När tomten till slut dök upp, var sonens första kommentar "pappa?", varpå dottern gladeligen sprang fram för att hämta sina paket. När tomten sedan skulle säga adjö, var det en storgråtande dotter som ropade "pappa pappa" efter honom.

Jag trodde dock att vi hade räddat situationen när vi senare på kvällen stod på oss vid att det minsann inte alls var pappa som dolde sig under tomtekläderna.

Men så häromdagen hördes från tvättstugan:
- Det ligger tomtekläder här. Jag visste att det var pappa!

Spiken i kistan. Nu är tomtespelet över.



I love mormorsrutor

Nu har jag nått halvtid i virkprojekt mormorsrutepläd. Hundra rutor virkade och hundra som återstår. Det hela har gått av bara farten, och inte vill jag sakta ner heller. Virkandet har blivit en del av min vardag. Ett pyssel som har visat sig gå att utföra nästan var som helst. Stekandes fiskpinnar, badandes barn, åkandes bil - mormorsrutorna har kommit till överallt! Och jag tycker fortfarande att det är jättekul! Så ser ni någon maniskt virkande mormorsrutor, så kan det vara undertecknad.

Jag bävar dock för dagen när rutorna är färdigvirkade. Då återstår tråkgörat - fästa trådar och sy ihop rutorna till en filt. För tro inte att jag varit så smart att jag gjort allt sånt vartefter... O nej. Men den dagen den sorgen.

Update: Nu har jag bitit i det sura äpplet och utvecklat en strategi för att fästa trådar. Tråkgörat är påbörjat.



2009 och tomtebloss

Gott Nytt År önskar jag er alla!

Här har dagarna och kvällarna spenderats överallt förutom framför datorn. TV-soffan har lockat och filmer har avverkats - precis så som det ska vara. Men nu ser jag fram emot ett nytt år med nya möjligheter!

Lillasyster får återigen synas på bild (favoritobjekt som hon är) - stackarn blev smått besviken när hon inte fick hålla i tomteblosset.


RSS 2.0